Klicka här för att komma till vår Facebook-sida!
Klicka här för att komma till vår engelska hemsida!

Sjunde sinnet - Varmt välkommen till overkligheten!


Seriens handlingTeo är en ensam femåring som har förlorat sin mor, och vars far är för upptagen av sin egen sorg för att alltid orka finnas till för sin son. Teo är grubblande, blyg och utan vänner, men allt förändras när han hittar en gammal dagbok vars sidor är gapande tomma.

På omslaget syns en liten flicka i hans ålder, och i Teos fantasi växer bokens oskrivna handling fram med henne som centralfigur.

Snart blir Teo en aktiv deltagare i den berättelse som han själv diktar upp.
Det är en värld som existerar parallellt med vår egen, med samma människor, hus och miljöer, men där allt syns i mycket klarare färger och där det också myllrar av sådant som inte riktigt hör hemma i verkligheten.

Där finns mörkrädda spökbarn, melankoliska stubbar, griniga spegelbilder, höjdrädda jättar, blyga ljuslågor, gosiga varulvar och förvirrade ekon.
Och så Ella, förstås. Flickan från omslaget.

Hon är ett barn från sagorna som tror att det inte finns något problem i världen som inte kan lösas med en kram.
Med henne känner sig Teo inte längre ensam.


 

Serieskaparnas kommentar


"Vi ville skapa en varm, glädjespridande serie som inte nöjde sig med att stapla upp komiska poänger.
Vi strävade efter en handling som också hade ett djup och ett bakomliggande vemod, med karaktärer att bry sig om och att skratta med snarare än åt.

Seriens namn är en hänsyftning till den fantasi som utgör dess själ och hjärta. Med de fem första sinnena uppfattar vi det mätbara och med det sjätte förnimmer vi det omätbara.
Men det är bara det sjunde sinnet, fantasin, som är kraftfullt nog att låta oss uppleva saker bortom verklighetens gränser."'


/Torbjörn och Kristian Hägglund.
Karaktärer i Sjunde sinnet


Teo

En femåring med gröna ögon, rufsigt rött hår och ett väldigt stort hjärta. Teo saknar vänner i verkliga livet men har en stor vänkrets av fantasifigurer.

Han är en obotlig dagdrömmare som önskar att verkligheten skulle vara mer som overkligheten.
I sin fantasivärld är han tillfreds med tillvaron, näst intill sorglös, men världen bortom sin fantasi och sitt hem upplever han ofta som lite hotfull.

Ibland skriver Teo ibland små brev till sin döda mamma där han berättar om hur han har det, så att hon inte ska sakna honom för mycket och bli ledsen över att hon är död.

Teo har alltid ett barns kloka sätt att se på världen och besitter en osviklig talang för att hitta ljusglimtar mitt i mörkret.

 

Ella

En sagoflicka med stora violetta ögon och ett ännu större leende.
Ella vill lära känna allt levande överallt och helst dela ut kramar till allihop.

För henne är det obegripligt hur någon kan stå emot att klättra upp i toppen på skogens alla träd eller dansa omkring barfota i ett åskväder.
Hon kan också, när hon finner det lämpligt, vara otroligt bestämd och envis.

Från Ellas perspektiv är fantasin minst lika viktig och verklig som verkligheten, och hon vägrar kännas vid tanken att hon skulle vara mindre riktig bara för att hon råkar vara påhittad.

Hon går in för att sprida glädje där det är ont om den – men framför allt till Teo. Det finns inget i någon värld som Ella bryr sig mer om än Teo.
 


Teos pappa

En tystlåten, lugn och sansad man – men på senare tid också dämpad och grubblande.
Hans fru tjänade samma syfte för honom som Ella gör för Teo.
Det var hon som fick honom att leva upp, se på världen med nya ögon och våga sig på att testa nya saker.

Nu, efter hennes död, har han fastnat i en ganska isolerad tillvaro där sorgen blandas med känslan av att inte räcka till som faderfigur när Teo som bäste behöver honom.
Samtidigt älskar han verkligen sin son – det kan ingen ta ifrån honom.
Bobo

Ett litet spöke med ovanan att skrämma upp sig själv. Bobo kämpar hårt för att sprida skräck omkring sig, men lyckas sällan tänka ut något läskigare än att rufsa till sina offers frisyrer. Han är dessutom fruktansvärt mörkrädd, och med sitt gulliga utseende får han var och varannan att vilja gosa med honom.

 

 

Stubben

En brun, barkig trästump som förr var en del av en stor och vacker ek.

Nu sörjer han resten av sig själv och drömmer sig tillbaka till de fornstora dar när han åtnjöt respekt och beundran.

Stubben är oerhört allmänbildad (enligt egen utsago eftersom han är "ständigt uppkopplad" via sina rötter) och en ordvrängare av rang som tycks kunna hela den svenska ordboken utantill.
Hans förklaring till det är förstås att en del av hans träd använts som papper i just en ordbok.

 


Tant Selma

Teos gamla dagisfröken som glömt allt om hur det är att vara fem år. Selma är en korrekt och stram dam som menar väl i det mesta hon gör, men som inte alls begriper sig på Teo. Hans kärlek till overkligheten ser hon helt enkelt som ett övergående ovana, och därför sätter hon ideligen käppar i hjulet för hans försök att fly från verkligheten till Ella och fantasin.

 

Spegelbilden

Teos nemesis. En spegelvänd kopia av honom själv som bor i alla speglar och som med rynkad näsa vräker ur sig kritik mot allt som har med Teos yttre att göra. Spegelbilden är en sarkastisk och minst sagt otrevlig figur.


 

Boken

Nyckeln till fantasin. En lila dagbok med nötta pärmar och helt utan text.
Från bokens tomma sidor läser Teo om allt det som han upplever i overkligheten tillsammans med Ella, flickan från bokomslaget.
Teo bär med sig boken överallt och tar på så vis också med sig sin fantasivärld
vart han än går.


 

 Serien i media:

 

Recension från Seriebibiotekarien.com

Recension från Shazam.se

Presentation i Din Lokaltidning

Intervju i "Mitt i Veckan"

Comics Worth Reading

The Comics Reporter

Sjunde sinnet på Facebook

 


Kommentarer om Sjunde sinnet:


”Den ser mycket lovande ut. Litet av moderna klassiker som Kalle och Hobbe och Alice, men med en egen känsla.”

”Kan ni hålla den här kvaliteten förtjänar serien att bli långlivad i svenska tidningar, kan ni höja den förtjänar den bättre än så.”

”Det mest varmhjärtade jag har sett.”

”Enkelt tecknande och självklarheter som innebörd, precis så som det ska vara. Serien lämnar värme och eftertanke, fortsätt så, för det kan inte bli bättre.”

”Det är den bästa serien jag läst på länge. Och man behövde inte läsa mer än 2-3 strippar för att bli fast.”

”Jag har sett många Kalle och Hobbe-kopior, men fram till nu ingen som slår Watterson på hans eget område. Fascinerande med någon som vågar satsa mer på stämning än gags - och ändå ha bra gags. Väldigt imponerad. Lycka till!”

”Det var länge sedan jag reagerade så här positivt på något nytt. Ser ut att kunna fylla det tomma tomrum Kalle & Hobbe lämnat efter sig. Önskar Er all lycka - vill se mer!”

”En varm, mysig, intelligent, vältecknad serie som jag gärna läser mer av. Hade jag haft ett förlag hade jag inte tvekat att ge ut den.”

"Sjunde sinnet" var en mycket positiv överraskning. Jag hade mer eller mindre givit upp strippar, men den här var bra!”

”Värme, kärlek, klokhet, ömhet och massa annat. Alla barn och föräldrar borde få läsa detta. Mycket att känna igen sig i.”

- Karlsviken 133, 890 54 Trehörningsjö - E-post: sjundesinnet@gmail.com - Hemsida: www.sjundesinnet.com -
- Webbdesign: www.peterohlsson.com -